tutorial : white border ( photoshop )

04:32:00





tutorial ni aku buat sebab aku tengok ayuni buat elok so aku try la ikut tuto dia, tapi tak jadi. so aku mintak tolong bapak aku ajarkan. hehe, baru aku faham :)


 mesti ada photoshop ( cs3, cs5 mana2 pon boleh )

 make layer


file - new - 150 px x 150px

  new layer


buat new layer sesiap

 
\ gambar 1 /

\gambar 2/




 follow step kat gambar di atas. dah siap gambar 1 & 2 , copy and paste kat new layer tadi



resize la nak buat kecik mana , ikut suka hampa lah


buat new layer. perhatian NEW LAYER YEEE !



then , tekan Rectangular Marquee Tool ( M ) then  buat box ikut gambaq tu


select inverse


 jadi cemni, kan ?


tekan edit - stroke 


ikut suka la nak saiz border tu berapa and nak kaler apa. DONE !

file - save as - pastikan save in PNG file, arachu ?



okey bye









You Might Also Like

0 Comment