teh hijau

02:30:00




assalamualaikum. 


dengar ceritakan orang tu dah ada blog. hiks. setiap hari memang ada niat nak update entry. walaupun tak dak visitors pon sobs sobs, tapi asyik tak dann ja. cuti chinese new year. HAPPY CHINESE NEW YEAR. plus dengan semester break. memang busy la. 1st aku busy tempah baju, sebab aku nak bukak online shop wuhuu. ehem dah berdaftar kat ssm yeh. lepas tu dok uruskan tempat LI memang penat. moga-moga aku dapat la tempat yang aku mintak tu.

so disebabkan aku guna natural skincare pon still burn aku tak hilang ( hilang la, bila kena matahari balik dia burn ) macam sia-sia pulak beli mahal-mahal kan. so aku pon google la nak cari mana tau ada cara yang murah lagi berkesan gitu

punya la google sampai tak dan nak makan, aku pon terjumpa satu web ni, dia bagitau la bagus untuk kulit. soya, kacang apa tah tak ingat. lepas tu aku ternampak dia tulis teh hijau. wahhh ! sebab haritu ada baca kat blog hanis zalikha dia ada suruh minum teh hijau bagus untuk penghadaman ngan kulit. 

then cari la lagi nak buat kononnya DIY lah pencuci muka. tapi tak dak. aku cuma jumpa hat ni

Sunburn Soother
What it does: Green tea can help soothe and heal sunburn skin if applied directly to affected areas.
The science: Several scientific studies have proven green tea’s ability to neutralize the damage done by exposure to UV rays. This is a result of its high concentration of tannic acid, theobromine, and polyphenols – all of which ease inflammation and repair sun-damaged skin.
How to: Prepare a pot of green tea and chill it in the refrigerator. Use a cloth to apply the liquid to sunburnt areas – avoid rubbing; use the cloth as you would a cold compress.
mudahkan. aku cuba beli teh hijau boh kotak kecik RM 6.00 boleh dapat dalam 25 uncang. banyak ! aku buat cara aku macam ni

panaskan air dalam periuk kecik. potong ucang, tabur daun ( ya, dalam ucang teh hijau boh tu daun bukan serbuk ) tunggu la dah jadi kaler hijau tutup api. boh dalam bekas ka jar ka ikut suka lepas tu sejukkan. dah sejuk tu, ambik la kain ka kapas ka, buh sikit teh hijau then lap kat tempat burn. bukan gosok. lap. aku boleh pakai dalam 2 minggu wey. 

yang kedua aku buat mask guna teh hijau. aku rujuk blog ni wit & delight



madu + teh hijau

Wit-Delight-Green-Tea-Mask

kacau sampai sebati

Wit-Delight-Green-Tea-Mask

then apply ja kat muka. lepas tanggal tu wah kulit memang cantik ! glowing !

selain itu
Place frozen tea bag under eyes daily for 10-15 minutes . It will significantly reduce bags under eyes. Use chamomile, green, or black tea bags for best results.

untuk mata yang letih, pon boleh cuba. rendamkan dalam air panas. simpan dalam peti ais. dah sejuk letak kat mata macam dalam gambar tu

banyak la kebaikan teh hijau ni, selain kuruskan badan, cantikkan muka memang banyak. bila google ja teh hijau semua kebaikan dia terpancul keluar gitu. jadi saya nak blah dulu. byee :*

You Might Also Like

0 Comment